Hoppa till sidans innehåll

Vårruset 2017


 

 

 Tisdag 30 maj kl 19.00.
Start och mål vid Högskolan/Regementsparken.
Banan går in till centrala Gävle och tillbaka till Högskolan/Regementsparken.


Anmälan

Arrangörsklubb

Gefle IF Friidrott.
Tel: 026-54 55 50.
Adress: VårRuset,
Gavlehovsvägen 17, 806 33 Gävle.
E-post: This is a mailto link


Banbeskrivning VårRuset i Gävle

Banan slingrar sig efter den natursköna miljön kring Gavleån som passeras på fyra platser. Till allra största delen löper man på gator och cykelvägar med asfalt som underlag. Sista kilometern löps på grus.

ny bana_kopia

Startplatsen

Starten ligger på Kungsbäcksvägen. Till höger ligger Högskolan (som tidigare var hem för Hälsinge Regemente) och till vänster lockar målet i den natursköna Regementsparken med sina lummiga träd och med inbjudande gräsmattor som gjorda för picknick.

På startplatsen kan du från 17.30, när vi slår upp portarna, besöka sponsorbyn och bl.a. delta i deras tävlingar. Du kan också hämta ut picknick-påsen. Det blir underhållning från scenen och gemensam uppvärmning kl. 18.40 under professionell ledning.
 

Första kilometern

Löparna följer Kungsbäcksvägen ner mot centrum, med Gavleån till vänster. Banan passerar Strömvallen, den gamla friidrottsarenan i Gävle, där ett antal världsrekord satts. Gunder Hägg-statyn står alldeles bredvid banan. På Strömvallen spelas det nu allsvensk fotboll.

Nästa hållpunkt är Gävle konserthus. Den karakteristiska blå byggnaden vänder sig ut mot Gavleån och har blivit ett viktigt centrum för musiklivet i Gävle. Här svänger banan vänster in på Parkvägen.

Andra kilometern

Direkt inne på Parkvägen passerar löparna för första gången över Gavleån. Totalt väntar alltså fyra broar. Denna gång är det Kvarnbron, med utsikt över den gamla vackra Drottningbron och Heliga Trefaldighets kyrka till höger. Därefter svänger löparna till höger in på Nygatan, rakt in mot centrum, sedan till höger från Nygatan in på Kaplansgatan och därefter svänger banan åt vänster ner mot Gavleån och följer N. Strandgatan mot Kungsbron.

Tredje kilometern

Nu börjar banans tuffaste stigning på Södra Kungsgatan. Först passeras Slottstorget, där också den första vätskekontrollen är placerad. Till höger ligger Slottet (Sveriges nordligaste Vasaborg) och till vänster torgets gräsyta - där Gävles berömda och eldfängda julbock brukar stå. Nu ser löparna i stället Henry Moores skulptur ”Tredelad vilande figur”. En amerikansk konstsamlare var villig betala 50 miljoner kronor för den!

Löparna fortsätter uppför Södra Kungsgatan, förbi restauranger och små affärer. Vid Södermalmstorg svänger man av till höger in på Brunnsgatan. och längre fram gör banan en högersväng in på Gustavsgatan. Man når sedan Länsstyrelsen och passerar för tredje gången över Gavleån, nu på Gammelbron, en träbro med medeltida ursprung.

Fjärde kilometern

Löparna rundar Tingshuset och får sedan Gävles största kyrka, Heliga Trefaldighets kyrka, på höger sida. Kyrkan har medeltida ursprung och är i nuvarande skick mestadels från 1600-talet. Med Drottningbron på vänster sida och en av banans konsertscener alldeles bredvid är det dags att springa genom en lummig lövsal ända fram till målet.

Nu kommer löparna till Kvarnparken, där stadens grundare Gustav Eriksson Vasa står staty. Under Kvarnbron finns den andra vätskekontrollen och därefter kommer man till Stadsträdgården, även kallad Boulognerskogen. Till vänster ligger Gavleån och man kan åter se Konserthuset och Strömvallen, nu tvärs över ån. Vid åkanten ses ytterligare en berömd skulptur – Carl Milles musicerande änglar på sina smäckra pelare. Banan vindlar vidare genom Stadsträdgården där lövträdens grönska och det inbjudande gräset lockar tusentals gävlebor varje dag i maj. Till vänster ligger fortfarande Gavleån med sina rofyllda små öar och träbroar.

Femte kilometern

Efter ytterligare en stunds löpning på gångvägarna börjar målet kunna skönjas. Nedanför dammbron står Näcken staty. Det är en stubbe som har förvandlats till konstverk av motorsågskonstnären Torbjörn Lindgren från Leksand. Vid Strömdalens kraftverk är det dags att för sista gången passera över ån. Direkt efter bron kommer löparna in i Regementsparken. Med Soldatkyrkans klockstapel till vänster är man nu inne på upploppet och på väg mot målet som ligger mitt i parken.
 
DSC_0641

Målet

När du går i mål i Regementsparken har du gjort dig väl förtjänt av din medalj. Du får också en påse full med produkter från våra sponsorer. När det är avklarat kan du hitta en plats på den stora härliga solbelysta gräsmattan i parken och umgås med alla andra glada tjejer! Och lyssna till underhållningen och VårRusets speaker och konferencier. Ni som springer i ett lag kan dessutom njuta av den picknickpåse som laget får.

VårRuset 2013 002VårRuset 2013 011
 
 
 
Uppdaterad: 05 DEC 2017 12:53 Skribent: Karin Mattsson

Gefle IF Friidrott

Gavlehovsvägen 15

806 33 Gävle

 

026-54 55 50

This is a mailto link

Swish: 123 312 30 56

 

 

 

Vi finns på #gefleiffriidrott1882

Vi samarbetar med

JMC logga

 Vi använder comradio från

 Utbildning:

  543_140_g-strikland

Arrangemang 2018: 

 

 

 

 

 

 

 

Nordisk/Baltiska Mästerskapen
 

  Huvudsponsor:

 Gefle Dagblad_ny logga

  Samarbetspartners:

  

 Scandic

  backman_info_il

   Friskis o svett 0 100 81 4

Gavlefastigheter_logo_CMYK

Maxi Ica'

 BIG logo

Bodins Bageri_grön_illustrator

 SKFAB_CMYK

 

  cykla-logga

 

 

 

 trimtex

 

 

 

Postadress:
Gefle IF FiF - Friidrott
Gavlehovsvägen 15
80633 Gävle

Kontakt:
Tel: 026-545550
E-post: This is a mailto link