Hoppa till sidans innehåll

Stig Vilén fyller 85 år! (Obs - ny kul bild i artikeln...)

14 NOV 2010 21:22
I morgon måndag är det dags att lyfta på den stora GIF-kepsen och gratulera en mycket speciell person. Stig Vilén fyller – otroligt nog, känns det som när man umgås med honom – 85 år. Stig är en ledare som har satt stora och djupa spår hos både Gefle IF, IF Skade och inom Gästriklands Friidrottsförbund.
  • Skapad: 14 NOV 2010 21:22

Först av allt: Rusa inte iväg till Hemlingby för att gratulera. Stig firar födelsedagen hos dottern Lotta i Vadstena, dit även dottersonen Michael Matton kommer.

 

En kort återblick på Stigs liv kan vara på sin plats: Han är född i Stockholm och var med i Hellas. Delar av uppväxten bodde han för övrigt utanför Kalmar. Stig var en duktig hoppare och mångkampare och blev tidigt tränare. En trevlig tjej från Österbotten, Birgit, lockade honom över till Finland och Närpes, där han bodde några år kring 1950. Stig tävlade ganska mycket i Finland för IF Kraft i Närpes. Om klubbnamnet känns bekant så tävlar bl a 200-segraren vid årets Finnkamp, Jonathan Åstrand, för Kraft. Stig har pers på ca 13,75 i tresteg, 6,50 i längd, 1,83 i höjd och 11,5 på 100 m. (Vi skall återkomma med mer exakta resultat).

 

Stig gifte sig med sin Birgit och de fick över 50 år tillsammans. Två barn, sonen Jan-Christer och dottern Ann-Louise (Lotta), kom i början av 50-talet. Tillbaka i Stockholm jobbade Stig och var dessutom ledare i då duktiga Nacka-klubben IK Oliv.  Detta var vid en tid då tjejerna var rejält åsidosatta och Stig blev en pionjär för utvecklandet av tjejfriidrotten.

 

1959 fick Stig jobb i Gävle åt oljeföretaget Caltex. (Senare Texaco och Preem). Flyttlasset gick och Stig kontaktade Gefle IF. Under åren 1959-65 byggde Stig och Bosse Brügge upp ett allt starkare GIF, där Stig hade särskilt ansvar för tjejerna. Han kom även snabbt in i Gästriklands FIF. Största triumfen kom 1964 när GIF-trion. Marit Dahlberg, Lisbeth Engström och Ingrid Engström vann premiären av SM på 3 x 800 m med nordiskt rekord 7.06,2m. Året därpå tog trion silver.

 

Samtidigt blev det en del spänningar kring hur GIF skulle utvecklas. Stig var både drivande, tuff och delvis kontroversiell. Han valde inför 1966 att byta till IF Skade, tillsammans med storlöftet Lisbeth Engström. Hon fortsatte att utvecklas och nådde 1969 seniorlandslaget . Samma år vann hon SM i terräng. Men det blev konflikter  även i IF Skade där starka, tuffa och karismatiska Carin Engvall styrde. Så inför säsongen 1970 återvände Stig (och Lisbeth) till Gefle IF:

 

De följande ca 5 säsongerna blev framgångsrika. Lisbeth Engström vann 1970 SM på 1500 m och GIF vann fyra gånger lagguldet vid SM i Terräng. Det blev även ett par SM-medaljer på 3 x 800 m. Lisbeth höll 1972 under en kort tid det svenska rekordet på då nya sträckan 3000 m med 9.29,6. Hon gjorde också flera landskamper, vann Inne-SM m m. De ledande tjejerna förutom Lisbeth var Rose-Marie Hallin, Ann-Kristin (Anki) Hedfors och Pia Carlsson.

Bilden: Avslutning för GIF:s tjejer med Stig i mitten. Vi tror det är 1971 års avslutning. Till höger skymtar kassören Folke Ottosson. Tjejerna ska ni få fundera kring ett par dagar innan vi lägger ut namnen...

Stig fortsatte att jobba för sina tjejer och det ledde till en del motsättningar och kontroverser. Från 1973 hade GIF två friidrottssektioner, en för damer och en för herrar. I långa loppet var den uppdelningen omöjlig och när GD-GIF-Olympiaden tillkom 1979 behövdes ett nytt upplägg. Det blev stadsdelsträningar och då körde killar och tjejer tillsammans. Huvudstyrelsen krävde att sektionerna skulle slås ihop och så blev det. För Stig var dock osäkerheten och tveksamheten om vad som skulle hända så stark att han åter lämnade Gefle IF och valde IF Skade.

 

Sedan dess har Stig varit en central stöttepelare i IF Skade. Föreningen har främst varit en ungdomsklubb under dessa år med en stark social känsla. Där är Stig en mycket viktig faktor, den som känner alla och som nästan alltid finns med som tränare. Fortfarande i år finns han ständigt med och Stig må vara gammal – men han kan tränarens hantverk utan och innan. Det märktes när han coachade Ali Tepe till två IUSM-medaljer i vintras. Stig var också engagerad inom SFIF som tränare kring år 1970.

 

Stig har varit med i GFIF oavbrutet sedan 1960-talet och han var länge ordförande. Under 1970- och 1980-talen hade redaktörerna Åkerlind och Proos några rejäla konflikter med Stig och GFIF: Men med åren har förhållandet utvecklats till stor respekt och vänskap. Stig är en person som alltid ställer upp, som speaker eller vad som helst annat. Som speaker är han oerhört engagerad. En ledare från Stockholm beskrev honom så här: ”Det känns som att lyssna till gamla SF-journalen, samtidigt som det är både modernt och har känsla.” Inget dåligt omdöme för en speaker som lärde sig jobbet av superlegenden Sven Lindhagen.

 

Stig håller igång. Han cyklar till träningar och möten, åker skidor och är ute i skogen vid hemmet i Hemlingby. Ibland klagar han på att andra pensionärer känns lite gaggiga. Tro f-n det – han umgås ju nästan bara med ungdomar och friidrottsledare… I vintras ställde han upp vid Inne-SM och tog silver i M85 kula.

 

För några år sedan förlorade han sin helt underbara hustru Birgit men han har klarat detta på ett fint sätt. Han har barn, barnbarn och nu även barnbarnsbarn. Dottern Lotta var en duktig längdhoppare (pers 5,52). Hon är lärare och bor i Vadstena. Dottersonen Michael Matton tävlade från 1990 för Gefle IF. Han håller GIF:s klubbrekord på 100 m (10,67) , 4 x 100 m (41,78) och 4 x 200 m (1.29,91). Michael är numera chiropraktor i Stockholm, gift med elitlöparen Karin Jernberg och de har ett barn.

 

Typiskt för Stig är att han nu är helt inriktad på nästa säsong, med SM och alla lokala tävlingar. Vi i Gefle IF ser honom som både GIF- och Skade-ledare och visst kommer vi att få se Stig i aktion vid SM.

 

Till dess hoppas vi att Stig får en fin födelsedag nere i Vadstena. Vi gratulerar och är övertygade om att vi får vår chans att uppvakta honom inom kort.

Skribent: Mats Åkerlind

Följ oss på instagram!

Välkommen till U23EM i friidrott Gävle 2019

11-14 juli 2019 Gavlehov Arenaby    

Anmäl dig senast 8 maj!

25-26 maj 2019 

Postadress:
Gefle IF FiF - Friidrott
Gavlehovsvägen 15
80633 Gävle

Kontakt:
Tel: 026545550
E-post: This is a mailto link