Hoppa till sidans innehåll

”Stark start av många aktiva”

18 JUN 2018 20:47
Mats Åkerlind och Ola Liljedahl har spånat lite om vårens prestationer hos våra äldre aktiva. Fotot är från VärldsUngdomsspelen i Göteborg 2016, med Erik Martinsson i mitten. Som för övrigt kommer hem till Gefle idag.
  • Uppdaterad: 18 JUN 2018 20:49

 

Midsommarveckan börjar så smått - och friidrottssäsongen börjar dra igång på allvar. Många av Gefle IF:s friidrottare är i tävling sedan en tid, andra börjar varva upp inför sommarens mål.

Både herrlaget och damlaget lyckades, lite bragdartat, klara sig kvar i respektive division trots en del starka kort som inte var med.

Vi tog en lunch med klubbens orakel Mats Åkerlind som summerade försäsongen för de lite äldre aktiva – och sneglade lite framåt.

- Det är flera som öppnat väldigt bra. Erik Martinsson har ju gjort en mycket bra säsong i USA. Han tog sig till final på 800 m i universitetsmästerskapen vilket är riktigt, riktigt stort. Dessutom har han gjort väldigt många fina stafettsträckor under säsongen. Något jag tror att många missar. Positivt är att han inte alls haft samma skadebekymmer som förra våren, säger Mats.

- Verkligen roligt också att se att Sandra Törnros klivit upp en nivå. 6,34-hoppet i Spanien är ju väldigt bra, men hon hoppade också bra i Bauhausgalan och i flera andra tävlingar. Helt klart har hon tagit sig till en ny nivå.

Mats kan inte låta bli att blicka framåt direkt.

- Även om det är mycket kvar av säsongen kommer ju Erik och Sandra med det de presterat hittills att i högsta grad vara med i landslagsdiskussionen. Kul!

Madde Nilsson, landslagshoppare och svensk mästare i tresteg häromåret, har haft en del skadebekymmer men verkar vara på gång.

- En höft har krånglat men i helgen persade hon på 100 meter. I motvind! Det bådar gott, konstaterar Mats som just kommit hem från Tyskland där han coachat Abdelfath Yassin till seger på 1500 m.

- Abdelfath ser också väldigt bra ut. Han har persat med 3.46,88 och sprungit fort i flera lopp och har tagit ett klart kliv närmare den absoluta svenska eliten. Roligt!

Och apropå roligt…

- Mikaela Norrbelius gjorde en bra inomhussäsong i vikt och öppnade utesäsongen i slägga väldigt starkt och har sedan bara fortsatt. I helgen vann hon i Huddinge på nya perset 57,78, som bara är fyra decimeter från Matilda Åströms distriktsrekord. Mikaela hade ytterligare ett kast över 57 meter och visar att hon tagit ett kliv uppåt, säger Mats.

Matilda Åström, som de här veckorna runt midsommar är rektor för Gefle IF:s friidrottsskola tillsammans med Erik Martinsson, har haft skadeproblem men är i träning igen sedan en tid.

I träning, och bra sådan rapporteras bland annat från ett läger i Italien, är även höjdlöftet Louise Ekman.

- Det blir spännande att se hennes utveckling när hon börjar tävla ute senare i sommar. Roligt också att Caroline Andersson, som ju tog SM-brons häromåret, tränar igen och jag hoppas verkligen att hon snart kan hoppa igen på allvar efter sina skadeproblem, slår Mats fast.

Han tittar vidare bland de aktiva:

- Linn Egerfälts (född 2000) 11,66 i tresteg med ganska kort ansats lovar gott. Freja Nygrens (född 2001) 44,93 på 300 häck i F17 imponerade. Roligt också att Malin Lindblom tävlar och har gjort två 68-lopp på 400 häck. Hon har ju ett väldigt bra löpsteg och är på många sätt ett föredöme, någon att se upp till, för de andra.

- Bertil Lundquist kör på med spjutkastarna och det är roligt att se att Maria Olsson gör bra ifrån sig. Hon har kastat 40 meter och kommer att göra det igen. Just spjut är ju en vindkänslig gren så när träffen kommer under rätt förutsättningar kan det bli långt. Vi har också Joakim Olsson som ny spjutkastare som gjorde över femtio meter nu. Riktigt roligt att se och vi behöver spjutkastare!

Mats pekar vidare på Hannes Hejdebäcks (född 2000) starka hinderlopp och Gustav Heikkis (född 2001) häcklopp, med seniorhäckar, i seriematchen. Och Veronika Nordin, som inte bara gör stort arbete med att leda en träningsgrupp, har blivit snabbare på både 100 m och 100 häck. Moi Wirunpan (född 2001) är talangfull i många grenar och persade bra på 200 meter nyss. Johanna Edwall (född 2000) vet vi har en hög kapacitet. Och vad kommer Robert Alneroth, som aldrig upphör att förvåna, att hitta på när han kastar slägga i DM för att utöka sin rekordsvit?

Mats konstaterar vidare:

- Och veteranerna är riktigt bra också. Jag gillar verkligen att de ställer upp när vi, som i år, behövde dem i lagmatchen. Fred Stenberg, 47 år ung, gjorde en stark innesäsong och har fortsatt bra ute också. Håkan Ohlsson är inte bara en av våra duktiga ungdomsledare utan hoppar dessutom bra i längd, Anders Larsson i diskus, Stefan Alneroth…

Lunchen tar slut. Någon aktiv (vi nöjde oss med 01-or och äldre här) är säkert glömd – även om Mats brukar ha stenkoll. I så fall är det högst omedvetet.

Redan i midsommar är aktiva igång och tävlar igen och sedan rullar det på.

Vi ber att få återkomma med rapporter – och apropå rapporter är både ledare och aktiva, unga som gamla, naturligtvis hjärtligt välkomna att höra av sig efter tävlingar, läger eller vad det kan handla om.

Hemsidan är vår hemsida och det är genom gemensamt jobb den blir bra.

OLA LILJEDAHL

 

Skribent: Roffe

Följ oss på instagram!

Välkommen till U23EM i friidrott Gävle 2019

11-14 juli 2019 Gavlehov Arenaby    

Anmäl dig senast 8 maj för:

 

25-26 maj 2019: 

Postadress:
Gefle IF FiF - Friidrott
Gavlehovsvägen 15
80633 Gävle

Kontakt:
Tel: 026545550
E-post: This is a mailto link