Hoppa till sidans innehåll

Rapport från styrelsens arbetsdag

14 MAJ 2018 13:42
Idrotten i fokus. Med de tre orden skulle man kunna sammanfatta styrelsens arbetsdag sista lördagen i april. Under en sådan arbetsdag handlar mycket om att lyfta blicken och försöka se framåt – inte att fatta enskilda beslut.
  • Uppdaterad: 14 MAJ 2018 13:43

Det funderas på riktlinjer och organisation och struktur och diskussioner med kommun och allt det som bygger ramarna för verksamheten.

Man kan alltså sammanfatta dagen i tre ord.

Idrotten i fokus.

Alla var överens om att nu när stort jobb lagts ner för att ha - genom nya hallen och snart upprustningen av utomhusarenan – skapat landets bästa förutsättningar för friidrott ska fokus riktas mot själva idrottsverksamheten.

Alla konstaterade att den är grunden till att Gefle IF Friidrott finns.

Massor av frågor kom upp.

Hur ska kansliet se ut när personal där ska ersättas nu?

Hur ska den viktiga idrottskommittén, som redan kommit igång, kunna stärkas och ges bättre förutsättningar?

Vilka arrangemang är viktiga – och varför?

Det resonerades kring gemensamt träningsläger, tydligare kommunikation, gemensam fest, för- och nackdelar med egna budgetar för träningsgrupperna, kansliets framtida roll…

Det var mängder av både stora och små punkter som kom upp under många timmar.

Och gång på gång kom vi tillbaka till samma sak:

Idrotten i fokus.

I en organisation där det allra mesta arbete som görs är ideellt är det viktigt att alla dels ser en mening med det jobb som läggs ner, dels känner i en glädje i att göra det.

Detta oavsett vad det handlar om.

När tusentals ideella timmar läggs ner på träningar, när arrangemang genomförs, när långa och tunga förhandlingar med kommunen drivs kan allt egentligen kokas ner till tre andra ord.

Kärlek till friidrott.

Det är ju därför vi håller på. Det är bara att gå till sig själv. Det är det som gör att jag i snart tjugo år varit ledare och funktionär och kommittémedlem och styrelseledamot och ännu mer funktionär och, ja, ni fattar precis vad jag pratar om.

Om man ser Gefle IF Friidrotts verksamhet från sidan ibland påminns man om hur fantastisk idrottens värld är. Jag minns när en av klubbens sjuåringar klarade 1.02 och ringde superglad till sin mormor och berättar att hon persat och hoppat 2,01.

Pappan teaterviskade högt att det var 1,02 och inte 2.01.

- Det är ju över två meter, förklarade pappan.

Sjuåringen tittade trött på honom och sa:

- Det spelar väl ingen roll.

När hårt satsande Lollo Ekman nu klarar 1,85 har hon däremot stenkoll på varje centimeter, ja millimeter, av sitt hopp.

Ändå har sjuåringens och Lollos hopp samma grund.

Kärleken till friidrott.

Båda måste på helt olika sätt ges förutsättningar att utvecklas inom Gefle IF Friidrott – och båda måste ha både skyldigheter och rättigheter.

En förening är sina medlemmar. Alltid. Så har det varit i Gefle IF sedan 1882.

När Erik Martinsson springer rekordsnabbt på 800 meter en vårdag i USA och en åttaåring väljer att gå de sista tjugo meterna på sitt lopp på 600 meter på Gavlestadion - när Madde Nilsson hoppar långt i tresteg och en liten kille säger att han hellre hoppar fyra steg har allt samma grund:

Kärleken till friidrott.

Och alla de fyra är på olika sätt viktiga för att göra Gefle IF Friidrott till just Gefle If Friidrott.

Det är fantastiskt att titta in i verksamhetens vardag.

Där borta nöter Sandra Törnros på sin ansats och där gör Mikaela Norbelius drillar. Och där borta stöter några veteraner, om man nu kan kalla bröderna Alneroth veteraner, kula. Abdelfath Yassin springer intervaller, Filip Almgren har löpskolning med en grupp tonåringar, Tomas Persson och Guido Ripke leder stafetträning, Filip Regnander instruerar en lovande höjdhoppare medan en grupp riktigt små lär sig vilken fot som egentligen är upphoppsfoten i höjd…

Där skymtar Håkan Ohlsson, Fredrik Mattsson, Jim Nääs, Veronika Nordin, Mats Wennerbo och en massa andra som tränar och leder barngrupper.

Allt medan andra packar kuvert till Vårruset, gör tidsscheman till GD/GIF, sitter i möten med kommunen, ser över antalet kulor i förrådet och kollar diskusvågen som krånglade vid senaste tävlingen.

Och kärleken till friidrott lyser överallt.

Mats Åkerlind berättar en fantastisk anekdot från 80-talet medan två småtjejer sitter på höjdhoppsmattan och säger att hallonremmarna var godast på GD/GIF.

Samma grund: kärleken till friidrott – och för all del till hallonremmar.

I en förening råder alltid delade meningar. Så ska det vara. Det är det som utvecklar en förening.

Någon tycker att en grupp tränar för mycket, någon annan att samma grupp tränar för lite. En vill ha färre arrangemang, en annan vill ha fler. Något säger att styrelsen gjort något bra, någon annan att styrelsen gjort något dåligt. En vill ha elitidrott, en annan breddidrott och en tredje menar att bredden ger eliten.

Och alla känner kärlek till friidrott.

Och till Gefle IF Friidrott.

Det svenska föreningslivet är unikt med hundraåriga rötter. Gefle IF Friidrott är en del av det. Vi som är någon liten del av Gefle IF Friidrott – tränare, aktiva, ledare, funktionärer, föräldrar – kommer aldrig att bli lika stora som klubben men vi är alla del av den historien och den gemenskapen.

Av samma orsak.

Nu sätter vi idrotten i fokus och vi måste göra det tillsammans.

Klara, färdiga, gå.

 

Skribent: OLA LILJEDAHL
Epost: Adressen Gömd

Följ oss på instagram!

Välkommen till U23EM i friidrott Gävle 2019

11-14 juli 2019 Gavlehov Arenaby    

Anmäl dig senast 8 maj för:

 

25-26 maj 2019: 

Postadress:
Gefle IF FiF - Friidrott
Gavlehovsvägen 15
80633 Gävle

Kontakt:
Tel: 026545550
E-post: This is a mailto link