Hoppa till sidans innehåll

Nordisk/Baltiska regnade nästan bort!

12 AUG 2018 21:02
Lördagen hade underbart sommarväder, och en underbar hoppning av Lollo Ekman fick vi se! Söndagen var en helt annan historia med hällregn varvat med normalt regn. Kyligt var det också. Ola Liljedahl har skrivit några rader om helgen.
  • Uppdaterad: 16 AUG 2018 06:33

”Lollo och funktionärerna glänste hemma i Nordisk-Baltiska”

Lollo Ekman, Gefle IF Friidrotts juniorlandslagstjej i höjd, trivdes hemma på stadion under Nordisk-Baltiska Mästerskapen.

Lollo satte ett nytt strålande personligt rekord när hon gled över 1,86 i första försöket – och hade strax innan tagit 1,84 i andra vilket då var nytt pers. Hon gick in på 1,67 och klarade alla höjder fram till 1,84 första hoppet och såg, inte minst viktigt, ut att trivas nere på planen.

Hon klappade igång publiken och fick efter sitt 1,86-hopp helgens största applåd.Några av våra duktiga funktionärer. De som mestadels befann sig inomhus. Och således inte alls led av ruskvädret :-)

En applåd fick även helgens funktionärer. Det blev nämligen en tävlingshelg som sent ska glömmas då vädrets makter tänkte att, hm, vi ska nog ta och testa Gefle IF Friidrott den här helgen.

Rolf Skalk, lätt svettig tävlingsledare, berättar:
- Det började fredag morgon, dagen innan tävlingen, med ett blixtnedslag som slog ut elektroniken. Jonas Mattsson, tekniskt ansvarig på Gavlehov, slet som ett djur hela fredagen för att få igång allt. Jag är väldigt imponerad!

På eftermiddagen senare på fredagen kom en stormvind.

- Den blåste sönder flera tält, höjdhoppsmattan slungades ut på löparbanan, stavställningen blåste omkull och då ska man veta att det är väldigt tunga saker. Vi måste snabbt ta ner kastburarna för de höll på att blåsa sönder, framförallt den på kastplanen, säger Rolf Skalk.

Så blev det lördag och tävlingsdag.

Då var det strålande väder men kastburen gick sönder efter att nationalsångerna spelats och tävlingarnas första gren, herrarnas slägga, precis skulle börja. Leif Karlsson och Johan Malmberg ryckte ut med kranbil och lyckades utan höjdrädsla få ihop allt med bara en halvtimmes försening.

Även det en imponerande insats!

Så blev det söndag. Skalk skakar lätt på huvudet:

- Blixten slog ner igen så vi måste inleda med att återställa allt. Lyckligtvis fungerade det. Hela dagen vräkte sedan regnet ner. Stav och höjd måste flyttas inomhus. Inte minst stavmattan är ju en stor apparat att flytta in. Den är alltid tung och blöt ännu tyngre. Många hjälpte till så det funkade till slut även om det naturligtvis ska finnas en matta både inne och ute. Nu hade en av mattorna förstörts under sommaren visade det sig innan tävlingen, därför blev det så här.

Kastburen höll den här dagen.

- Däremot inte kastfunktionären Ylva Westmans hand som hon råkade skära upp illa på ett stålmåttband, precis innan tävlingsstart, och måste åka till sjukhus för att sys, säger Skalk.

Blixtar, storm och skyfall gjorde att man tänkte i sitt stilla att nu fattas bara en jordbävning då marken plötsligt började skaka.

I alla fall nästan.

Det visade sig dock vara Sveriges kastlöfte Grete Ahlberg som fick i väg ett jättekast i slägga som tog mark som en mindre atombomb i leran efter 65,40 meter.

Ett av helgens allra bästa resultat!

- Vi fick även hallrekord i stav, då både Lene Retzius från Norge och Ellen Olsson från Sverige klarade 4,10, konstaterar Skalk som överlag var mycket nöjd hur tävlingarna flöt på (och då tänker vi inte på vattenpölarna på innerplan) trots att vädergudarna ville annat.

En annan fin notering gjordes av Sävedalens Sara Christiansson som vann 5000m på 15:52,86 och pers med 14 sek. Sara persade även vid lördagens 1500m och även där blev det vinst för Sara.

- Alla funktionärer slet hårt. Det var mycket som var emot oss som vi inte kan råda över men vi fick ihop det bra. På söndagen ryckte de två tekniska delegaterna in och hjälpte till. Det säger en del om vad vädret ställde till! Jag imponerades även av Janne Åkerbloms regi av tävlingen som jag från min position kunde följa på nära håll.

Nöjd var även Rebecca Fältström, Gävle kommuns projektledare för U23-EM nästa år.

- Det här var ju en tävling som också skulle testa organisationen. Delegaten Krisztina Horvath från Ungern var här som Europeiska Friidrottsförbundets representant och hon var mycket nöjd. Givetvis pekade hon på några saker som vi måste se över, till exempel att säkra upp hur vi gör vid blixtnedslag, stormbyar, trasig kastbur och så vidare. Det är utmaningar vi har att jobba vidare med. Jag vill här och nu passa på att tacka alla funktionärer som var med. Fantastisk insats i väldigt jobbigt väder, sa Fältström.

 Resultaten finner du här

// Ola Liljedahl

Vi skulle vilja ha tips och betraktelser av våra funkisar och/eller åskådare nu i helgen. Vi skulle uppskatta om du mailade några korta ord till This is a mailto link 
Vad kunde göras bättre? 
//Roffe

Foto: Janne Åkerblom, Ola Liljedahl & Lollo Ekman 

 

Skribent: Roffe
Epost: Adressen Gömd

Gefle IF Friidrott

Gavlehovsvägen 15

806 33 Gävle

 

026-54 55 50

This is a mailto link

Swish: 123 312 30 56

 

 

 

Vi finns på #gefleiffriidrott1882

Vi samarbetar med

JMC logga

 Vi använder comradio från

 Utbildning:

  543_140_g-strikland

Arrangemang 2018: 

 

 

 

 

 

 

 

Nordisk/Baltiska Mästerskapen
 

  Huvudsponsor:

 Gefle Dagblad_ny logga

  Samarbetspartners:

  

 Scandic

  backman_info_il

   Friskis o svett 0 100 81 4

Gavlefastigheter_logo_CMYK

Maxi Ica'

 BIG logo

Bodins Bageri_grön_illustrator

 SKFAB_CMYK

 

  cykla-logga

 

 

 

 trimtex

 

 

 

Postadress:
Gefle IF FiF - Friidrott
Gavlehovsvägen 15
80633 Gävle

Kontakt:
Tel: 026545550
E-post: This is a mailto link