Hoppa till sidans innehåll

Mats Åkerlind 60 år

15 JAN 2018 11:04
  • Uppdaterad: 15 JAN 2018 13:42

Den 15 Januari 2018 fyller Mats Åkerlind, Gefle IF Fri's friidrottsorakel 60 år.

Grattis Mats önskar alla Gefle IF Friidrottare!

 Nedan följer ett hälsningar från några vänner&kollegor

 

 

Mats, inte vill du missa en chans att live se svenska framgångar, trots att sista bussen hade gått gjorde du mig sällskap på läktaren i Bydgoszcz 2017. Tack! Vi fick se svensk medaljskörd, något som de andra i U23Gävle-gänget missade. Stort Grattis på din dag och tack för allt du bidrar med i Svensk friidrott!

Karin Grute Movin,
LOC ordförande


I min tjänst som tävlingsansvarig på Svenska Friidrottsförbundet har mats varit en ovärderlig hjälp. Både med kunnande, men också med ett stort ansvarstagande fanns han både med och stöttade och också tog smällen i frågor där jag behövde hjälp och stöttning. Sen har han också tusen och åter tusen berättelser som har kunnat ge oss en historisk inblick i många frågor, det är annars lätt att glömma bort att vi har gjort saker förut.
Rent personligt ser jag också Mats som en stor vän med ett stort hjärta, en vänskap som sträckt sig långt utanför min tjänst på friidrottsförbundet. 
Andreas Thornell

Gefle IF:s store legendar Mats Åkerlind fyller 60år idag. Ni får vänta några dagar på att gratulera honom personligen. Han befinner sig just nu nere i Thailand. Här följer några högst personliga rader från mig.
Har känt Mats enda sedan han var liten. Hans kompis Björn tog med honom till Esbjörn Nordlunds, storasyrran Kias man, och Janne Smidings superträningar inomhus på Sörbyskolan. Jag var fyra år äldre och fick samma tränarskolning.
Gefle IF:s dåvarande ordförande Bosse Brügge frågade mig en dag om jag kunde ansvara för klubbens småkillar. Jag skulle fylla 16år. Uppmärksammade nästan genast att Mats satt med sitt anteckningsblock och skrev ned en massa statistik. Frågade vad han gjorde. Jag gör en världsstatistik, svarade han. Jag ställde då en för Gefle IF viktig fråga. Vill Du även ta över hela Gefle IF:s statistik från mig? Du verkar ju bra mycket bättre på det. Mats nickade och höll med mig! 
Mats hade då som nu full koll allt. Inte bara Gefle IF. Brukade förr i tiden ofta skrävla inför alla och ingen om hur vi reste ned med en fullpackad buss till Arkadien i Rimbo. Åkte själv vidare med min pappas Mercedes till Stockholms Stadion samma dag. Testade några av grabbarna mot tuffare motstånd. Mats brukade rätta mig om årtalet. Med tillägget ”Du fyllde förresten år den dagen”!
Minns också hur Mats och ingen mindre än A. Lennart Julin diskuterade kring en aktiv. Hade han kommit fyra eller femma på ett mästerskap? Lennart kilade iväg en stund från kastplanen i Rättvik. Han kom tillbaks och konstaterade att Mats hade rätt!
Mats inledde sin ledarkarriär som statistiker i Gefle IF. Han blev snabbt involverad i vår tränarstab. Jag började själv plugga på Stockholms Universitet hösten 1973. Mats första uppdrag tränare blev att anordna serieterrängen ”Athletic Cup” i Stadsträdgården. Det fortsatte med tiden med resultattävlingar, ”Kvitter” och inte minst ”Höstmångkampen”. Det var så Mats och hans tränarkompisar med Mats Bertilsson och Stefan Fougman i spetsen kom i kontakt med SFIF:s ”Team Mångkamp”. Du ser Mats och några av GIF:s landslagsmän på bilden.
Fick själv uppdraget att utse fyra funktionärer från Gästrikland i samband med VM i Göteborg 1995. Fick själv hålla tillgodo som samordnare av själva resan till Göteborg och som programledare i det stora cirkustältet på regementet under Bengt Bendeus projekt ”1000 nya tränare”. Gefle IF hade många utbildade superfunkisar i klubben då som nu. Vi anordnade ju ”Gefle Dagblad Galan”, landskamper och SM-tävlingar i parti och minut. GIF:s VM-stab: Veronika Söders pappa Sven (bandomare), Anders och Annika Larssons pappa Lars-Åke (diskus), Matthias, Daniels och Marie Rosengrens pappa Bosse (signerade tre världsrekord som grenledare i tresteg) och inte minst Mats Åkerlind (tävlingssekretariatet).
Mats handplockade därtill adepten och dataexperten Daniel Sundman som medhjälpare. Mats blev snabbt en internationell kändis. Det märkte vi tydligt när vi träffade EAA:s council i samband med ”Finnkampen” i Helsingfors. Vi suktade efter 8 banor runt på Gunder Hägg Stadion och Junior EM för 19 åringar. Gävle kommuns fritidschef Hans-Jörgen Roth, SFIF:s ordförande Bengt Westerberg och vi inom GIF-gänget trampade in och genast flög de internationella friidrottsdelegaterna upp från sina stolar och utbrast unisont ”Hej Mats”! Stort..
Mats nominerades till Svenska Friidrottsförbundets styrelse i samband med turbulensen kring ordförande Bengt Westerbergs avgång. Satt själv tillsammans med Elitklubbarnas styrgrupp och diskuterade olika scenarier kvällen före valet. Föreslog Mats och fick ett rungande ”ja” tillbaks. Sprang upp på Mats och mitt hotellrum. Mats sov så gott med sina öronproppar. Plockade ut en och frågade honom. Han sa ”ja om Ni vill” och fortsatte att sova.
Lyfter avslutningsvis på min gamla ”GIF-luva” – Grattis bästa Mats, vilken stor medmänniska! Du har betytt så mycket för så många!
Erik Proos

Vill passa på att gratulera Mats på hans 60års dag. Mats är en av Sveriges kunnigaste friidrottsspecialister, en ovärderlig kunskap i regler och historik och att ha tillgång till honom i Gävle är mycket värdefullt.

Det är en fröjd att höra Mats anekdoter, för att inte tala om hans kunskap i friidrottens historia.

Mats är och har varit till stor hjälp, under den senaste tiden har han hjälpt till med sakkunskap när det gäller bygget av nya friidrottshallen, U23 EM i friidrott och omläggningen av banorna på Gunder Häggstadion.  

Stort Grattis Mats!

Joakim Lundberg


Varma gratulationer till en friidrottsexpert i en helt egen genre!

Med Mats som expert och bollplank vid min sida inför U23EM 2019, är det med stor tillit och förtroende jag lotsas och tipsas för att nå bästa framgång med hela projektet. Inte minst imponeras jag av hans meritlista och tidigare erfarenheter, han är dessutom en fantastisk person som med öppenhet både vill och kan lära mig allt jag behöver för att arbeta mig vidare till genomförandet.

 

Jag önskar Mats en jubileumsdag att minnas, många grattis från mig och hela teamet i U23EM-projektet som hälsar med ett rungande fyrfaldigt leve, HURRA HURRA HURRA HURRA!!!

 

//Rebecca

 

 

Skribent: Magnus Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Gefle IF Friidrott

Gavlehovsvägen 15

806 33 Gävle

 

026-54 55 50

This is a mailto link

Swish: 123 312 30 56

 

 

 

Vi finns på #gefleiffriidrott1882

Vi samarbetar med

JMC logga

 Vi använder comradio från

 Utbildning:

  543_140_g-strikland

Arrangemang 2018: 

 

 

 

 

 

 

 

Nordisk/Baltiska Mästerskapen
 

  Huvudsponsor:

 Gefle Dagblad_ny logga

  Samarbetspartners:

  

 Scandic

  backman_info_il

   Friskis o svett 0 100 81 4

Gavlefastigheter_logo_CMYK

Maxi Ica'

 BIG logo

Bodins Bageri_grön_illustrator

 SKFAB_CMYK

 

  cykla-logga

 

 

 

 trimtex

 

 

 

Postadress:
Gefle IF FiF - Friidrott
Gavlehovsvägen 15
80633 Gävle

Kontakt:
Tel: 026-545550
E-post: This is a mailto link