Hoppa till sidans innehåll
Foto: PHOTO: DECA Text&Bild

OL om AW

2017-10-24 05:30
Läs Ola Liljedahls intervju med AW eller om ni så vill Anders Wetterberg.
  • Uppdaterad: 2017-10-24 21:43

AW.

För merparten av världens befolkning står bokstavskombinationen AW för After Work. Det är bara att tjuvkika på fredagar i folks almanackor eller kliva in på Brända Bocken eller Helt Enkelt vid fyratiden på eftermiddagen.

Men det gäller inte Gefle IF Friidrott.

Där är AW två bokstäver som står längst ner på meddelanden, brev, utskick, mejl och handlar ofta om att det behövs funktionärer eller behövs funktionärer eller behövs funktionärer.

Anders Wetterberg.

Signaturen AW.

Det sägs att han ska gå i pension nu. Funderar på hur gammal karln egentligen är. Googlar. Ser att han är född 1756 i Vänersborg. Hm. Visserligen är det grått i skägget men det måste vara fake news. Googlar vidare och hittar rätt Wetterberg.

Stig Anders. 66 år numera.

Det var som fan.

- Jag kom in i Gefle IF Friidrott i september 2010. Marie-Louise på kansliet hade droppat mitt namn och Janne Hovdebo ringde och frågade. Jag togs in som general för SM 2011 och blev sedan klubbchef, berättar han en dag medan Karin Kansli, Leif Vaktmästare och Alneroth Senior bär lådor mellan gamla kansliet och nya.

Men vi backar bandet lite till först.

1973. SM i tennis utomhus. 188 centimeter reslige Anders Wetterberg är hård servare och tar sig till kvartsfinal. Där åker han ut. Finalen vinns sedan av en viss snorunge som heter Björn Borg.

- Och jag har faktiskt mött Björn Borg en gång också, berättar han, det var något år tidigare i en handikappturnering i Eskilstuna. Han var nog 13-14 år och eftersom jag var fem år äldre och högre rankad fick jag börja varje game med minus.

Vem som vann?

Äh, strunt i det men vi kan ju trösta Wetterberg med att även Jimmy Connors och John McEnroe finns i skaran som förlorat mot Borg.

Han ler och konstaterar:

- Och det är ju en kul merit att en gång ha varit högre rankad än Björn Borg!

Tenniskarriären gick hyfsat och övergick sedan till en karriär inom veterantennis som gick lysande med en massa SM-guld i både singel och dubbel.

Och tenniskarriären i maktens korridorer gick också strålande.

Klubbchef i Gefle Tennisklubb ledde till ett jobb i tio år som Generalsekretare för Svenska Tennisförbundet och det var efter det som Janne Hovdebo ringde och berättade att det fanns något som hette Gefle IF Friidrott…

- Jag har ingen friidrottsbakgrund men kan ju idrottens struktur. Den är rätt lika överallt. Det finns de som är nördiga i detaljer kring sin sport och de som är mer visionära. Båda sorterna behövs, konstaterar han och funderar på frågan vilken friidrottsgren han skulle kunnat ha varit bra i om han inte fått en tennisracket som barn.

- Svårt att säga. Jag är ju bollkille. Men sprint kanske? Jag var nog hyfsat snabb. Jag är inte typen som skulle springa långt.

Och stavhopp och slägga ska vi inte tala om…

- En stor skillnad mellan tennis och friidrott upptäckte jag snart var behovet av funktionärer. I tennis behövs inte så många. I friidrotten finns ett nästan omättligt behov.

Säg så här: nån ska ju sköta vindmätaren även när det är vindstilla vilket i Wetterbergs tennisvärld var ungefär lika logiskt som att ha bollkallar på en bana ingen spelar på.

Men det var bara att lära sig.

- En annan skillnad upptäckte jag just inför SM 2011, som alltså var mitt första uppdrag inom friidrotten. Det blev stor diskussion om vi skulle ha ett VIP-tält vid SM. För mig var det så självklart, men det hade inte förekommit inom friidrotten tidigare. Inom tennisen är det bland det första som man bestämmer inför ett evenemang. Det var märkligt från mitt sätt att se det för, oavsett vad man tycker om saken, behövs det om man ska dra in pengar.

Han hade varit ansvarig när Sverige spelade Davis Cup i tennis mot Nya Zealand i Gävle 1988 och senare, som Generalsekreterare, var det en mängd olika evenemang som skulle roddas ihop.

- Det fortsatte ju inom friidrotten. Vi har många viktiga och för föreningens ekonomi helt nödvändiga evenemang och, vill jag betona, vi har väldigt duktiga funktionärer vid dem, konstaterar han medan Karin Kansli, Leif Vaktmästare och Alneroth Senior fortsätter bära lådor mellan gamla kansliet och nya som en symbol för att det är nya tider nu.

Vad som varit roligast under Wetterbergs tid i GIF?

- Oj, svårt att svara på. Det har varit väldigt mycket. Spontant när vi nu sitter vi den nya hallen och pratar vill jag nog säga just tillkomsten av hallen. Särskilt minns jag en dag 2013. Vi hade fått ett tips om att ett kommunfullmäktigesammanträde skulle ställas in. Varför vet jag inte. Vi var frustrerade för det surrades i stan en massa om hallens vara eller inte vara. Vi tog chansen, när vi hörde att mötet var inställt, och kallade alla ledande politiker och tjänstemän till ett möte. Vi visste ju att de hade ett hål i kalendern på grund av det inställda mötet. De kom i princip alla. Det blev ett otroligt positivt möte, där en massa saker klargjordes. Då visste jag, efter det mötet, att det skulle bli en hall.

Det var en bra dag på jobbet, om man säger så.

- En annan bra dag på jobbet var när Madde Nilsson vann SM-guld i Söderhamn. Hennes glädje då kändes! Det finns givetvis många sådana stunder när aktiva gjort starka eller överraskande insatser. På senare tid var det extra roligt med Erik Martinsson i somras. Han vann inte SM men fick betalt på Finnkampen, om man säger så. Jättekul! Jag har ju sett honom träna många gånger. Det borde många se. Vilken egen motor, vilken drivkraft och vilket klubbhjärta!

Lagom till hallen invigdes och kansliet flyttar in flyttar alltså Wetterberg ut.

Några ord på vägen kanske?

Wetterberg funderar lite och säger:

- Vi måste fortsätta lyfta blicken. Det är viktigt! Annars blir man bara en liten förening bland många små föreningar. I dagens idrott, där många slåss om både pengar och uppmärksamhet, är det extra viktigt. Det nya kansliet, som jag ju tyvärr knappt får sitta i, är viktig även ur den aspekten. Utan ett kansli dör föreningen. Tiden är förbi då föreningar, stora föreningar, sköttes från köksbordet. Titta på Brynäs utveckling sedan de växlade upp. Man måste se till att finnas på kartan i mediebruset. Jag tror vi lättare är med på banan nu, när vi inte sitter i en barack på baksidan.

- Det är också viktigt få aktiva att fortsätta, viktigt att fylla hallen, viktigt med lagmatcher… Det är viktigt också att öka det ideella arbetet. Fler måste vara med och känna sig delaktiga.

Han tar ett andetag och betonar:

- Dessutom måste man komma ihåg att det här är en anrik förening. Ingen får bli större än föreningen. Det står jag för alla dagar i veckan. Det funkar inte med egna filer. Alla måste vara en del av föreningen.

Han menar att åren med Gefle IF Friidrott varit roliga år.

- En bra period i livet. Det har varit mycket stövlarna på, mycket som hänt, massor av arrangemang. Det är kul men tar mentalt. Det ska jag erkänna. Går det bra är det som ska vara, går det åt helsike ska någon, klubbchefen ofta, ta ansvaret, skrattar han.

Nu, i lagom tid så att nya klubbchefen Magnus Nilsson hinner bli inkörd innan U23 EM, tackar Wetterberg alltså för sig för att som pensionär köpa keps och börja mata duvor på heltid på torget.

Inte.

Inte alls.

- Jag har en del tankar vad jag ska syssla med. Men framförallt ska jag njuta av att styra min egen kalender. Spela en del golf, ta upp lite tennis igen…

Helt enkelt är det dags för AW ha ett riktigt jäkla långt AW i ordets rätta bemärkelse

After Work. Pension. Punkt.

Fast ändå inte.

Förstås.

- Nja, jag kommer säkert att dyka upp vid Gefle IF Friidrotts evenemang. Det brukar börja krypa i kroppen när det händer för lite. Och jag menar, nån ska ju sitta vid vindmätaren även om det är vindstilla, konstaterar han.

Så behövs hjälp att kratta en längdgrop eller nåt på fredagskvällar när vi andra kliver in på AW på Brända Bocken eller Helt Enkelt är det från och med nu bara att ringa en glad pensionär på 070-656…

Skojar bara.

OLA LILJEDAHL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skribent: Ola Liljedahl
Epost: Adressen Gömd

Gefle IF Friidrott

Gavlehovsvägen 15

806 33 Gävle

 

026-54 55 50

This is a mailto link

Swish: 123 312 30 56

 

 

 

Vi finns på #gefleiffriidrott1882

Vi samarbetar med

JMC logga

 Vi använder comradio från

 Utbildning:

  543_140_g-strikland

Arrangemang 2018: 

 

 

 

 

 

 

 

Nordisk/Baltiska Mästerskapen
 

  Huvudsponsor:

 Gefle Dagblad_ny logga

  Samarbetspartners:

  

 Scandic

  backman_info_il

   Friskis o svett 0 100 81 4

Gavlefastigheter_logo_CMYK

Maxi Ica'

 BIG logo

Bodins Bageri_grön_illustrator

 SKFAB_CMYK

 

  cykla-logga

 

 

 

 trimtex

 

 

 

Postadress:
Gefle IF FiF - Friidrott
Gavlehovsvägen 15
80633 Gävle

Kontakt:
Tel: 026-545550
E-post: This is a mailto link