Hoppa till sidans innehåll

Möt Jan Magnusson - vår dubble SM-vinnare i längd.

17 DEC 2011 22:57
Vet du hur många GIF:are som har vunnit individuella SM-guld i friidrott som seniorer? Jo, det är 34 personer (27 män och 7 kvinnor). Många av dem är välkända för oss som jobbar nu, men några är mindre bekanta. Vi passade på att ringa en av de äldre mästarna för att hälsa från Gefle IF. Så – hallå, Jan Magnusson! Minns du oss?
  • Skapad: 17 DEC 2011 22:57

-Visst minns jag Gefle IF, svarar Jan. –Men det börjar bli väldigt länge sedan nu. Det är ju förvånande att någon ens minns mig…

 

Jodå, vi minns honom och nu är det dags för alla läsare att få ett porträtt av Gefle IF:s Stor Grabb nummer 61. Vi börjar ned lite basfakta:

JanMagn-portr

Jan Magnusson är född 1929. Han vann två SM-guld i längd för Gefle IF 1952-53 och tog brons 1955. Han gjorde nio landskamper åren 1952-55 med två segrar. Hans bästa resultat, båda från 1955 är 7,36 och så hela 7,47 i lite för stark medvind.

 

Men karriären startade faktiskt i en ganska liten gästrikeklubb, nämligen Kungsgårdens SK: -Jag växte upp i Kungsgården och bodde där till dess jag var 20, berättar Jan. –Jag började friidrotta lite i skolan och sedan bara fortsatte det.

 

Första gången vi kan hitta Jan Magnusson i tidningen är i september 1942. Då vinner han den tidens Skol-DM för 13 åringar. Men inte i längd, utan i bollkastning! 71,01 är riktigt imponerande.

 

-Jo, det var så det började, säger Janne. –Boll var min första gren, men sedan blev det längd som tog över. Det fanns en strandäng nära mitt hus och där anlade jag min egen längdhoppsgrop och ansatsbana. Det blev ganska mycket hoppande där…

 

Mycket hoppande gav fina resultat. Som 18-åring hoppade Janne finfina 6,87 och året därpå, 1948, kom genombrottet. 19-åringen hoppade hela 7,24, tog JSM-silver och blev dessutom femma vid senior-SM! Experterna var imponerade.

 

Sedan följde tre år med många saker som skulle klaras av. Studenten, militärtjänst o s v. Janne höll klassen, men inför 1952 blev det klubbyte till 70-årsjubilerande Gefle IF.

 

-Jag var ju väldigt ensam i Kungsgårdens SK, förklarar Janne. –Jag pluggade dessutom i Gävle och i GIF fick jag chansen att komma ut på tävlingar och dessutom få resa med andra. Det blev turnéer både i Norrland och söderut.

JanMagn-7meter_minst

Inte bara det. Det blev det slutliga genombrottet. Janne vann SM, toppade Sverige-bästa och debuterade i landslaget mot Frankrike – med seger. 1953 blev det åter seger i SM och nya landskamper. Janne var dessa två år den klart jämnaste hopparen. Han tävlade runt i landet, ofta tillsammans med kompisen Carl-Eric ”Cacka” Israelsson. Cacka var killen som både toppade resultatlistor i friidrott och topplistan vad gäller sålda skivor. Hans låt ”Gamle Svarten” är fortfarande en av alla tiders mest framgångsrika schlagrar. Cacka vann f ö SM i längd 1951 och på 110 m häck 1952.

 

Men tillbaka till Janne. Hans sydländska utseende, eleganta mustasch och stil gjorde honom välkänd. Men det handlade om en kille från Ovansjö socken i centrala Gästrikland… Jannes svagaste punkt som längdhoppare var löpsnabbheten. OK, 11,1m är inte dåligt men de flesta konkurrenterna var snabbare: -Jag fick jobba hårt med den biten och det blev lite bättre med åren.

JanMagn-100

Janne tävlade lokalt även i sprint. Här blir han tvåa i DM 1952 på 100 m. Segraren (till höger) är Frank Lindström från Hofors AIF. Det var f ö hela fyra HAIF-löpare i finalen!


1950-talets friidrott dominerades av landskamperna och det blev ett antal roliga resor. Frankrike, Tyskland, Jugoslavien och 1955 till Ungern. En mycket lyckad resa för Janne.

 

Man kan säga att han nästan var programmerad att hoppa mellan 7,15-7,28 men hösten 1955 hände något. Janne hade varit skadad och hann inte riktigt tillbaka till SM. Där blev det brons. Men hösten 1955 fortsatte man tävla längre än normalt. OS 1956 skulle anordnas i Australien (Melbourne) och man försökte förbereda sig. Janne kom i fin höstform och den 2 oktober hoppade han 7,36 på Studenternas IP i Uppsala. Sedan bar det av till Budapest och landskamp mot Ungern så sent som 9 oktober. Janne ökade perset igen, nu till hela 7,47. Han kunde inte matcha Ungerns etta, Ödön Földessy (nr 10 i det årets världsbästa), som hoppade 7,61 men hans insats var likafullt högklassig.

JanMagn-prispall

Prisutdelning vid DM på 100 m. Frank Lindström bugar djupt medan Janne väntar på sin tur. Prisutdelare är legendariske ordföranden i GFIF, Gösta Bladin. (Pers i längd 7,05 från 1919!). I bakgrunden syns GIF:s lika legendariske Sven Rohlén, brandchef i Gävle).

 

-Jag vet faktiskt inte hur mycket det blåste, säger Janne. Man kollade inte sådant på den tiden.

 

Den tävlinge innebar också slutet för Janne Magnusson inom Gefle IF. Han fick ett lärarjobb i Stocksund och flyttade dit. Ny klubbadress blev Bromma IF, en då nästan ny klubb som skapats för att samla elitnamnen. En av grundarna var gamle vännen Cacka Israelsson så det var ett helt logiskt val. (För övrigt hade vår 800/1500-löpare Nils Toft året innan gjort samma byte).

 

Det blev dock ingen riktig succé i Bromma. 1956 gav årsbästat 6,98 och sedan tog det stopp: -Jag fick en rad skador som hackade sönder träningen. Dessutom hade jag då jobb och annat att sköta så det fick vara nog.

 

Janne jobbade i många år som lärare. Numera spenderar han mycket tid i sommarhuset på Öland men hoppas kunna se 2012 års SM när tävlingen återvänder till Stockholms Stadion.

 

-Det vore kul, tycker han. –Hälsan är ännu så länge utmärkt så det är möjligt att jag tittar förbi..

 

Vilket är då det bästa minnet? –Det är nog flera, funderar Janne. –SM-gulden och resorna och hela känslan. Men det är länge sedan nu och jag har glömt mycket. Men det kommer tillbaka när man pratar och tittar på bilder.

 

-Så märkvärdigt var det väl inte, funderar han. Jag protesterar lite: -Två SM-guld, ett brons, nio landskamper och 7,47 som längst – det tycker jag är en bra karriär.

 

-Jo, det är nog rätt bra, svarar Jan Magnusson efter en kort paus…

 

Vi håller med och ser fram mot att tillsammans med Janne heja på GIF-längdhoppare vid SM på Stadion. Det är bara att ladda för Filip Hjorth, Sandra Törnros och de andra.

Skribent: Mats Åkerlind

Gefle IF Friidrott

Gavlehovsvägen 15

806 33 Gävle

 

026-54 55 50

This is a mailto link

Swish: 123 312 30 56

 

 

 

Vi finns på #gefleiffriidrott1882

Vi samarbetar med

JMC logga

 Vi använder comradio från

 Utbildning:

  543_140_g-strikland

Arrangemang 2018: 

 

 

 

 

 

 

 

Nordisk/Baltiska Mästerskapen
 

  Huvudsponsor:

 Gefle Dagblad_ny logga

  Samarbetspartners:

  

 Scandic

  backman_info_il

   Friskis o svett 0 100 81 4

Gavlefastigheter_logo_CMYK

Maxi Ica'

 BIG logo

Bodins Bageri_grön_illustrator

 SKFAB_CMYK

 

  cykla-logga

 

 

 

 trimtex

 

 

 

Postadress:
Gefle IF FiF - Friidrott
Gavlehovsvägen 15
80633 Gävle

Kontakt:
Tel: 026545550
E-post: This is a mailto link